Put do gradnje naše nove crkve

PUT DO GRADNJE NAŠE NOVE CRKVE

 

Dragi moji župljani, želim Vam ukratko opisati kako je tekao put do gradnje naše nove crkve Srca Isusova i zašto je sve ovako dugo trajalo:

 

  1. – bilo je potrebno izvršiti parcelizaciju zemljišta koje smo dobili darovnicom od Grada Velike Gorice. No, prema Generalnom urbanističkom planu iz 1998. godine na zemljištu koje smo dobili uopće nije bila predviđena gradnja crkve. Moramo čekati izradu novog Generalnog urbanističkog plana. Župa u tom periodu u dogovoru sa Nadbiskupijom promišlja o idejnom rješenju za novu crkvu i župnu kuću.

 

  1. – prema informacijama iz Grada Velike Gorice očekivano vrijeme za donošenje GUP-a je proljeće 2008. Godine. Župa 3. rujna upućuje Pozivni natječaj za izradu idejnog rješenja nove župne crkve Srca Isusova i župne kuće u Velikoj Mlaki tvrtki SB PROJEKTIRANJE d.o.o., Horvatovac 84a, 10 000 Zagreb, arhitekt gosp. Siniša Bjelica. Nakon izrade Idejnog rješenja uslijedile su mnoge konzultacije sa Nadbiskupskim duhovnim stolom (dalje NDS) (sa biskupom Šaškom).

 

  1. – Urbanistički plan bi trebao biti donesen, prema informacijama iz Grada Velike Gorice, do ožujka 2009. godine.

 

  1. – Urbanistički plan i dalje nije donesen. U međuvremenu je naša župa (u suradnji sa Nadbiskupskim duhovnim stolom) dovršila idejno rješenje za novu župnu crkvu i župnu kuću.

 

  1. – Urbanistički plan još uvijek nije donesen. Župa je izradila idejno rješenje za novu župnu crkvu Srca Isusova i za novu župnu kuću, kao i geotehnički elaborat. Nadbiskupski duhovni stol je odobrio Idejno rješenje. Na Božić je bilo predstavljanje iza svete mise u školi.

 

  1. – Donesen je Urbanistički plan. Odmah smo podnijeli smo Zahtjev te smo 5. prosinca dobili Lokacijsku dozvolu.

 

  1. – U tijeku je ishođenje Glavnog projekta. Grad Velika Gorica iznosi svoje prigovore na naš projekt. Svaki problem rješavamo i vršimo izmjene.

 

  1. – Grad Velika Gorica još uvijek nije donio Potvrdu našeg glavnog projekta.

 

  1. – Župa je konačno 23. XII. 2014. dobila Potvrdu glavnog projekta za novu župnu crkvu Srca Isusova i za novu župnu kuću u Velikoj Mlaki.

Kroz sve ovo vrijeme sam redovito obavještavao NDS o svemu što se događa.

 

Do sada je župa uspješno riješila (u cijene je uključen i PDV):

– Idejno rješenje s 3D vizualizacijama          –           –               69.600,00 kn

– Geomehanički elaborat                               –           –               32.951,70 kn

– Idejni projekt za ishođenje Lokacijske dozvole     –           – 131.610,00 kn

– Vodni doprinos                    –           –           –           –           –   44.192,46 kn

– Upravna pristojba za izdavanje potvrde glavnog projekta       4.192,38 kn

– Glavni projekt                      –           –           –           –             404.670,00 kn

– HEP priključak (1. dio)-      –           –           –           –               60.000,00 kn

– Izvedbeni projekt     –           –           –           –                         190.000,00 kn (novac dao NDS)

DO SADA JE ŽUPA PLATILA       –          –           –             937.216,54 kn

Župu je Grad Velika Gorica oslobodio plaćanja sljedećeg:

– Zemljište za crkvu cca 7000m2

– Komunalni doprinos            –           OSLOBOĐENI         –              414.692,84 kn

 

(Nadbiskupski duhovni stol je s druge strane dao zemljište za osnovnu školu u Novom Čiču)

 

 

Ostaj nam još hitno za riješiti:

– HEP priključak (2. dio)-    –           –           –           –              59.880,00 (sa PDV-om)

(molim Vas da pomognete da taj iznos što prije riješimo)

 

 

Župa je izvršila Pozivni natječaj za gradnju nove župne crkve i župne kuće. Natječaj je počeo 5. veljače 2016.  i upućen je na 5 adresa. Natječaju su se odazvale 4 tvrtke. Natječaj je završio 11. ožujka 2016., u svemu prema raspisanom roku.

 

Dana 5. travnja sastalo se ŽEV. Bio je prisutan također član ŽPV i arhitekt. Pažljivo smo promotrili prispjele 4 ponude te smo odlučili za izvođača radova odabrati tvrtku „Kamgrad“ d.o.o.  te smo istu obavijestili da smo ih izabrali. Njihova ponuda nije bila niti najniža niti najviša već je ponuđenom cijenom u okviru prosjeka svih ponuda (26.500.000 kn sa PDV-om za cjelokupni projekt u roku od 10 mjeseci).

 

Razlog za odabir ovog izvođača je taj što smo ocijenili da je to najozbiljnija  i najstabilnija tvrtka koja posjeduje svu potrebnu infrastrukturu za izvođenje svih radova.

 

Odabrali smo i osobu koja će vršiti Nadzornu službu. To će biti gosp. Siniša Bjelica, arhitekt koji je izradio cijeli projekt te posjeduje za to zakonom propisanu Licencu. Budući da najbolje poznaje cijeli projekt vjerujemo da će taj posao najbolje odraditi. Treba napomenuti da je dosadašnja suradnja sa njime bila izuzetno korektna te ju iz tog razloga i dalje želimo nastaviti.

 

U ponedjeljak 11. travnja 2016. godine otišao sam zajedno sa arhitektom na sastanak u sjedište tvrtke „Kamgrad“ d.o.o., gdje smo se susreli sa Dragutinom i Domagojem Kamenskim. Dogovorili smo se da ćemo najprije kontaktirati Nadbiskupski duhovni stol koji će nam pružiti potrebne informacije o tijeku izvođenja radova. Nakon što kontaktiram sa NDS-om obavijestit ću ih o daljnjim postupcima koje ćemo poduzeti. Na koncu sam ih zamolio da, ako je moguće, korigiraju cijenu ponude gradnje na što su se oni pozitivno očitovali te su rekli da će vidjeti koliko ima prostora za sniženje cijene.

 

Uslijedili su sastanci između pravnika NDS i „Kamgrada“ u vezi sastavljanja Ugovora o građenju. Ugovor je odobren od NDS-a koji je našoj župi dao dozvolu da se isti Ugovor potpiše.

 

U srijedu 7. rujna postavljena je zaštitna ograda oko gradilišta.

 

U nedjelju 11. rujna, poslije župne svete mise u 11.00 sati svečano je pred svim vjernicima potpisan Ugovor u građenju između naše župe i tvrtke Kamgrad d.o.o.

 

U ponedjeljak 12. rujna počeli su radovi – „zakopana je prva lopata“!!!

 

Sada se izvodi 1. faza gradnje „do pod krov“ u iznosu 14.059.433,59 kn (sa PDV-om).

 

Zatim će slijediti II faza za koju nam je još potrebno 12.500.000,00 kn (sa PDV-om).

 

Dragi moji župljani, neizmjerno sam sretan što je gradnja počela. Gradimo nešto što će ostati za vječan spomen svima nama u znak poštovanja, vjere i pobožnosti prema srcu Isusovu. Sudjelujete u stvaranju povijesti…

 

Pozivam Vas da se prema svojim materijalnim mogućnostima još aktivnije uključite u izgradnju svoje crkve.

 

Svoj prilog možete dati u crkvi ili uplatiti na račun župe u Zagrebačkoj banci putem Internet bankarstava.

 

POMOZIMO GRADNJU CRKVE SRCA ISUSOVA
ŽUPA SV. BARBARE, ŠKOLSKA 33,

10408 VELIKA MLAKA

OIB 16250743605         

IBAN HR8823600001101596067

 

 

 

 

 

 

 

Posebna, velika hvala svima Vama koji ste svojim materijalnim prilozima sudjelovali kroz sve ove godine (i sudjelujete i dalje) u pripremnim radnjama za gradnju nove crkve i za očuvanje kapele svete Barbare.

 

Neka Vas sve čuva i blagoslovi Presveto Srce Isusovo!!!

 

S poštovanjem,

Anđelko Kufrin

župnik