Ženidba

SKINITE KAO DOKUMENT: AKO SE ŽELITE VJENČATI.doc

 

ŽUPA SVETE BARBARE, Školska 33, 10408 VELIKA MLAKA
tel.  6234 761    mob. 098/365-330

www.zupavelikamlaka.hr
www.facebook.com/zupavelikamlaka/

 

AKO  SE  ŽELITE  VJENČATI

 

 1. Javite se ŽUPNIKU ZARUČNICE ILI ZARUČNIKA (tj. u župu u kojoj se želite vjenčati), kako bi proveo POSTUPAK ZA ŽENIDBU. Javite se župniku barem 4. mjeseca prije vjenčanja.

 

 1. Da bi se što bolje pripravili za život u braku pohađati ćete ZARUČNIČKI TEČAJ (obavezan po odredbi našeg nadbiskupa). Po završetku tečaja ćete dobiti POTVRDU koju odnesite župniku.

PREPORUKA: TEČAJ OBAVITE ŠTO RANIJE (možete ga pohađati i godinu dana prije samog vjenčanja), da ne biste zadnji čas morali sve obaviti: Zaručnički tečaj, dokumenti, Postupak za vjenčanje, Ženidbeni oglasi, kao  i sve ostale obaveze koje ćete imati u vezi vjenčanja (sala, glazba, pozivnice, vjenčanica, odijelo, fotograf, pozivanje gostiju, itd.)

 

 1. Donesite KRSNI LIST iz župe gdje ste kršteni (Krsni list vrijedi 6. mjeseci) na kojemu će pisati da ste SLOBODNI ZA ŽENIDBU tj. da niste crkveno vjenčani. Tako Krsni list služi i kao Slobodni list.

(Ako ste kršteni u župi u kojoj se pripremate za sakrament ženidbe onda ne morate donositi krsni list jer se podaci o vašem krštenju i slobodnom stanju nalaze u Matici krštenih).

 

 1. Iz Matičnog ureda Velika Gorica (Velika Gorica, Trg Kralja Tomislava 34, soba 3, tel. 6254-028) potrebno je donijeti POTVRDU o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku. (Potvrda vrijedi 3. mjeseca) (Ponesite sa sobom u Matični ured: vaše osobne karte ili putovnice, fotokopije osobnih karti vaših svjedoka – «kumova», TAKSE – 160 kn)

 

 1. Ako niste primili sakrament svete potvrde (krizmu) možete sklopiti sakrament ženidbe ali će vas svećenik upozoriti da nećete moći biti kum na krštenju ili kod svete potvrde. Stoga Vam se preporuča da u što skorije vrijeme (ako je moguće prije ženidbe) u dogovoru sa svojim župnikom obavite pripremu kako bi mogli primiti sakrament svete potvrde.

TKO MOŽE BITI KUM NA KRŠTENJU ili krizmi: a) katolik sa navršenih 16 godina života; b) kršten, pričešćen i krizman; c) kum ne može biti onaj tko je samo civilno vjenčan nego mora biti i crkveno vjenčan (i krizman); d) kum ne može biti onaj tko je rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili živi u vanbračnoj zajednici   e) kum ne može biti onaj tko živi nevjenčano (npr. kršćanski mladić i djevojka) sve dok ne sklopi sakramenat svete ženidbe f) kum treba provoditi život u skladu sa katoličkom vjerom i crkvenim naukom  g) otac i majka ne mogu biti kumovi svome djetetu.

Tako kaže Crkveni Zakon.

 

 1. VJENČANI „KUM“ – SVJEDOK NA CRKVENOM VJENČANJU(Na vjenčanju nema kumova nego samo SVJEDOCI). Za svjedoka na vjenčanju Crkva jedino traži da bude punoljetan (18 godina). Tako kršćanskoj ženidbi može svjedočiti: nekršten, rastavljen, ateist, musliman, pravoslavac …

 

 1. ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ – «OZIV» – Prema Crkvenom zakonu, sklapanje ženidbe treba jedanput oglasiti nedjeljom ili blagdanom na svetoj misi u župi u kojoj svaki od zaručnika živi. Tako se utvrđuje postoji li nešto što bi priječilo sklapanje vaše ženidbe. Na svetu misu trebate doći oboje.

 

 1. Dan prije vjenčanja doći ćete na probu za obred vjenčanja i na svetu ispovijed te ćete se pričestiti na svetoj misi. (kako se ispovijeda vidi  www.zupavelikamlaka.hr)

 

 1. Prema odredbi Nadbiskupskog Duhovnog Stola taksa za vjenčanje iznosi 300 kn. (Taksu donesite na dan kada dolazite na svetu ispovijed i probu za vjenčanje.)

ŠTO AKO IMATE ŽELJU VJENČATI SE U NEKOJ TREĆOJ ŽUPI ?

 ( tj, ne želite se vjenčati u župi zaručnice ili zaručnika)

 

Otiđite župniku župe u kojoj se želite vjenčati i upitajte ga može li Vas  vjenčati. Ako pozitivno odgovori na Vašu molbu javite se ŽUPNIKU ZARUČNICE ILI ZARUČNIKA (kako bi jedan od njih dvojice proveo Postupak za ženidbu) te mu izrazite svoju želju gdje se želite vjenčati.

Kada vaš nadležni župnik provede Postupak za ženidbu dati će vam OTPUSNICU ZA VJENČANJE (koju ćete odnijeti župniku župe u kojoj se želite vjenčati). Prema odredbi Nadbiskupskog Duhovnog Stola taksa za Otpusnicu  iznosi 250 kn.

Također župnika gdje se želite vjenčati pitajte u koji Matični ured trebate otići po POTVRDU o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (te mu ju odnesite).

 

DODATNE INFORMACIJE

 

DOĐITE 15 MINUTA RANIJE kako bi vjenčanje moglo početi točno u dogovoreno vrijeme

 

KIĆENJE CRKVE i  CVIJEĆE – dogovorite u crkvi sa gospođom Baricom (tel. 6234-772).

            Ako je aranžman od ljiljana molio bih da bude bez mirisa (ljiljan ima izrazito intenzivan miris   pa na misi u nedjelju djeci znade biti zlo).

Na zidove ni strop kapelice (kako unutra tako ni vani) nije dozvoljeno ništa stavljati jer je kapelica spomenik kulture nulte kategorije.

 

SVIRANJE I PJEVANJE ZA VRIJEME OBREDA VJENČANJA – imate mogućnost izabrati:

 1. a) zbor «Barka»  (osoba za kontakt gospodin Pavao Maković 098/1904-687)
 2. b) zbor «Schola Cantorum» (osoba za kontakt gospođa Ana Petrušić 6235-507)
 3. c) ako vi imate nekoga tko bi želio svirati ili pjevati, tada ćete to dogovoriti sa župnikom.

 

ODIJEVANJEvaše odijelo i vjenčanica, kao i odjeća uzvanika, trebaju biti primjereni crkvi – svetom mjestu u kojem se sklapa sakrament ženidbe.

Ako bi vjenčanica bila „preotvorena“ (mini haljina, dekolte, gola ramena, gola leđa), molio bih da za vrijeme obreda u crkvi, iz poštovanja prema svetom mjestu i sakramentu, mladenka ima neki šal ili ogrtač koji nije proziran.

Isto vrijedi za svjedoke – «kumove», te za sve ostale uzvanike.

 

IZLAZAK IZ CRKVE – crkva sv. Barbare se uređuje svaki petak kako bi bila čista i uređena za nedjeljne          svete mise pa  tako i za vaše vjenčanje.

Po izlasku iz crkve postoji žalosni običaj da se mladence  zasipa rižom (razmislimo –  riža je      hrana) ili raznobojnim papirićima, što je kasnije jako teško počistiti.

Ako već želite, pokušajte organizirati na izlasku iz crkve zasipanje laticama cvijeća        budući da su one «ekološke», ne onečišćuju zemlju i lako su razgradive u zemlji.

Najiskrenije…  Najbolje bi bilo ne bacati ništa…

 

PIROTEHNIKA, VATROMETnije dozvoljen oko kapelice svete Barbare

jer postoji opasnost od požara budući da je crkva drvena a krov je od jelove šindre.

 

ZARUČNIČKI TEČAJ – Velika gorica, Navještenje BDM, telefon: 6222-019

                        Župa svetog Križa, Zagreb – Siget: upitati na telefon: 6550-288

 

(za ostale termine tečaja u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji u tražilicu Google upišite „zaručnički tečaj u Zagrebu“)

ZA SVE ŠTO VAS ZANIMA ILI ZA EVENTUALNE NEJASNOĆE SLOBODNO ME NAZOVITE NA BROJ MOG MOBITELA 098/365-330 (vlč. Anđelko Kufrin)